La història del Pare Noel: un sant i vestit de verd

Pare Noel

L’origen històric del Pare Noel és d’allò més confús. Són moltes les llegendes urbanes que circulen al voltant del personatge: si va ser un bisbe ortodox grec, si van ser els colons holandesos els que van introduir el mite a Nord Amèrica, si es va popularitzar a partir d’un relat de Washington Irving… Tots tenim en ment un rabassut i simpàtic Pare Noel vestit de vermell i blanc però, què hi ha de veritat darrere de tot això? El color del seu vestit sempre va ser així?

A continuació et desvetllem la veritable història del Pare Noel.

Sant Nicolau de Bari

Originalment, la figura del Pare Noel va tenir el seu origen i inspiració en un bisbe cristià d’origen grec anomenat Nicolau, encara que el seu aspecte inicial no té res a veure amb el de l’actual Pare Noel que tots coneixem. Tant és així, que fins al color de la seva vestimenta original era de color verd i no vermell com ara sol ser representat.

Es diu que Nicolau de Bari va néixer a Patara (actual Turquia) durant el segle IV. Procedia d’una família acomodada i des de ben petit va destacar per ser molt generós amb els que més ho necessitaven. Els seus pares van morir a causa d’una epidèmia quan ell era molt jove i es va convertir en l’hereu de tota la seva fortuna. Què va fer amb ella? Doncs la va repartir entre els més necessitats i va marxar amb el seu oncle a Mira per convertir-se en sacerdot. Va arribar a ser molt famós a la regió i va ser santificat.

Sant Nicolau va morir el 6 de desembre de l’any 345 i com s’acostava el Nadal, es va decidir que era el sant ideal per personificar la figura que repartia regals i llaminadures als nens. Cal destacar que l’aspecte de Sant Nicolau de Bari dista molt del Pare Noel actual: era de gran alçada, prim, desmanegat i vestia amb un vestit verd.

De verd a vermell

El simpàtic Pare Noel va anar tranformant-se durant dècades. Existia vestit de vermell però rivalitzava amb altres vestits de verd (en referència a Nicolau de Bari), fins i tot, de blau. Llavors, com es va popularitzar la seva imatge actual?

La resposta a aquest petit enigma sens dubte té una directa relació amb el món del màrqueting i publicitat, i com no, amb una de les marques comercials més populars de tot el món, Coca-Cola, què l’any 1931 va posar en marxa una campanya de publicitat nadalenca que girava al voltant de la figura del Pare Noel, i que per fer-lo més afí a la seva marca li otorgà una imatge amb els colors corporatius (blanc i vermell) que ha perdurat fins als nostres dies. Va ser el pintor d’origen suec, Haddon Sundblom qui, per encàrrec de la companyia, va transformar la imatge més tradicional de Sant Nicolau per la del Pare Noel que avui tots coneixem.