Happy Halloween … Feliç Castanyada

HALLOWEEN

Com cada any pels voltants de Tot Sants torna a sorgir la discussió al voltant de què celebrar: Halloween o la Castanyada? Dues celebracions paganes que ja fa temps que conviuen. A part de celebrar-les el mateix dia, 31 d’octubre, en ambdós casos es recorda als difunts de les famílies. 

Quan arriba la Castanyada, tot passejant per els carrers, comencem a veure les parades a on poder comprar les castanyes i moniatos calents acabats de fer al foc per a menjar-los després amb els panellets, principalment de pinyons,  i el moscatell, tot sopant amb la família. Es diu que els panellets recorden molt el massapà amb el que s’enterraven els difunts per a poder arribar ben alimentats a l’altre vida. És l’endemà, però, quan moltes famílies s’acosten fins als cementiris per omplir-los de flors tot recordant als seus difunts.

HALLOWEEN

És als països anglosaxons on es celebra Halloween a l’hora que aquí celebrem la castanyada, quan comencem a trobar els aparadors de les botigues i els jardins de les cases plens de mòmies, criatures terrorífiques i teranyines amb aranyes penjant, acompanyades de ratpenats que a la nit es convertiran en petits vampirs  que,  acompanyats per gracioses bruixes, aniran per les cases repetint el famós Trick or Treat”  tot esperant recollir forces llaminadures. La tradició diu que si no els hi donen res, els nens els “castigaran” tirant-los ous, però no cal patir doncs a totes les cases ja tenen les llaminadures esperant a les “terrorífiques” visites. Una altra activitat típica d’aquesta festivitat amb la que nens i pares disfruten molt, i que s’ha convertit en un clàssic no només al  món anglosaxó, és fer un “Jack-o-Lantern”. Així és com s’anomena  a la típica carbassa a la que es fan forats per representar els ulls, nas i boca il·luminats per la llum de l’espelma que es col·loca a dins. La llegenda diu que un noi anomenat Jack va voler enganyar el dimoni, cosa que el va condemnar a no poder anar al cel ni a l’infern. El dimoni, per pena, li va donar  una carbassa amb una espelma a dins per veure-hi en la foscor del mes enllà. 

HALLOWEEN

Com a curiositat i contrari al que la majoria de gent pensa, “Halloween” no és una festa d’origen nord-americà. Van ser els immigrants irlandesos que van arribar a terres nord-americanes allà pel segle XIX qui la van portar.

Teniu ganes de festa? Doncs aquí van diferents propostes per a cantar:

https://www.youtube.com/watch?v=cSmLjM37bM4

https://youtu.be/4jxcWlq3CBg

https://learnenglishkids.britishcouncil.org/songs/the-scary-skeleton

I si teniu ganes de jugar a l’hora que apreneu vocabulari:

https://learnenglishkids.britishcouncil.org/word-games/halloween-1

https://learnenglishkids.britishcouncil.org/word-games/halloween-2