21/09/2023

Any Picasso

banner picasso

Commemoració dels 50 anys de la mort de Pablo Picasso

El 8 d’abril del 2023 es va obrir l’any de la commemoració del 50è aniversari de la mort d’un dels artistes més influents del segle XX: Pablo Picasso.

Per fer homenatge a la seva figura, l’Escola d’Arts i Oficis d’Olesa, amb la iniciativa de l’Espai d’Art Josep Capmany, presenta una exposició i un espectacle únics que procuren mostrar i rellegir els secrets que hi ha darrere d’una de les obres mestres més icòniques de Picasso: Guernica.

ESPECTACLE DE DANSA
EL RESSÒ DEL GUERNICA

no perdis l´oportunitat de veure aquest espectacle inèdit

GUERNICA, més enllà de l'ART

Descobreix totes les activitats que tenim preparades

L’exposició

L’edició dels dibuixos preparatoris del Guernica és un material que rarament s’ha exposat a Catalunya. La qualitat de l’edició que s’exposarà va merèixer el premi a la millor edició de l’any 1990 a Espanya. Reconeixement donat pel Ministeri de Cultura en el camp de Bibliofília i Facsímils. Aquest Material és una cessió del Fons de la Biblioteca de l’artista Josep Capmany.

Aquesta exposició tindrà, a més, una obra participativa oberta a tot el públic que visiti l’exposició. L’Escola d’Arts i Oficis d’Olesa, en col·laboració amb l’Institut Creu de Saba, posarà a disposició de qui ho vulgui una tela que cobrirà la paret més gran de l’exposició amb el dibuix del Guernica. Hi haurà pintura blanca i negra per tal de gaudir de l’experiència de pintar el quadre. Vine a sentir-te Picasso per uns instants.


Per tal de fer arribar aquesta exposició a tothom
, l’Escola d’Arts i Oficis oferirà una sèrie de tallers creatius gratuïts per a les escoles durant les dues setmanes que l’exposició estarà oberta. Per a les famílies, s’oferirà un taller el dissabte 28 al matí per explorar junts el retrat cubista. Un taller familiar pilotat per Joan Jorquera, director de l’Escola d’Arts i Oficis.

Recull d'imatges que podreu trobar a l'exposició

L’espectacle

Amb l’objectiu de fer de l’homenatge, una experiència, l’Espai d’Art Josep Capmany, conjuntament amb Arts i Oficis, ha reunit un equip de talent artístic Olesà per dissenyar un espectacle únic d’una qualitat excepcional.

Amb Emma Duran (professora de contemporani de l’Escola de dansa Move On) al capdavant, a càrrec de la dansa. Els artistes Miquel Grima i Martí Alcón dissenyant una escenografia, el vestuari i les màscares que fan una relectura dels personatges del Guernica.

Gilles Vendranas
, enginyer de software i músic, que incorpora un LIDAR a l’espectacle. Aquest artefacte fa que en les escenes en les quals s’utilitza, les ballarines no dansen sobre d’una música, sinó que són elles qui la generen amb el seu propi moviment coreografiat. Aquesta innovadora proposta ve acompanyada de Jordi Sucarrats, mestre de música de l’Escola de Música d’Olesa, que fent tàndem amb el poeta Jordi Vallverdú aconsegueix lligar música i poesia, fusionant totes les disciplines de l’espectacle i la coordinació de M. Cristina Pujol, fan que la música electrònica, la dansa contemporània i una escenografia que interactua amb tots aquests elements, es generi un espectacle artístic, una experiència, única que no deixarà indiferent a ningú.

Les disciplines s’entrellacen per mostrar l’horror que Picasso va voler plasmar en l’obra. Els diferents personatges del quadre donen nom als capítols, intentant aprofundir en el significat de cadascun: El mercat, l’impacte, el toro, la mare, el cavall, el soldat, l’ocell, el testimoni o la mort. Cadascun d’ells significat amb el moviment en la dansa, amb el so en la música, amb les paraules en la poesia, amb l’ambient en l’escenografia… L’espectador se sentirà immers en l’angoixa i el dolor que Picasso va plasmar en la seva obra mestra.

Serà una experiència immersiva que permetrà als espectadors sentir la intensitat emocional darrere del Guernica.

Un esdeveniment com aquest no només honora la memòria de Picasso, sinó que també celebra la capacitat de l’art per inspirar i evolucionar al llarg del temps. Uniu-vos a nosaltres per commemorar un geni creatiu i explorar com la seva obra continua inspirant les generacions actuals d’artistes.
Entitats Col·laboradores