Fotografia de la mona de Pasqua extreta de cantenli.com
Existeixen moltes maneres de fer una mona de Pasqua, tot i que les més habituals són les “sares” adornades amb figures o ous de xocolata. Nosaltres us proposarem fer a casa la mona de Pasqua tradicional.
A les terres de l’Ebre encara es conserva la tradició de fer la mona tradicional a casa. Així doncs, antigament, les mones consistien en un semblant al tortell però amb una massa més tirant a un pa d’ou i ous durs per guarnir.
Us deixem la recepta a continuació perquè tingueu una mona de Pasqua tradicional ben bonica per a gaudir amb els més petits. Us animeu?
Ingredients per la mona de Pasqua
- ½ Kg de farina
- 75g de sucre
- 50g de mantega
- 3 ous
- 10g de sal
- 1 pell de llimona ratllada
- 50g de llevat premsat
- Llet
Per fer el guarniment
- ous durs
- oli
- ou batut
- sucre
Elaboració
- Pasteu la farina amb el sucre, els ous, la sal, el llevat, la mantega i la ratlladura de llimona
- Aneu afegint-hi llet de mica en mica, fins a formar una massa homogènia i que es desenganxi de les mans.
- Deixeu-la reposar 30 minuts.
- Formeu un pa rodó i al mig hi feu un forat, i aneu-lo engrandint fins a formar una corona.
- Pinteu-lo amb oli i repartiu-hi per sobre, clavant-los, els ous durs amb clova.
- Pinteu-ho amb ou batut i empolvoreu-hi sucre per sobre.
- Deixeu-ho fermentar uns 20 minuts i poseu-ho al forn a 170º uns 45 minuts.
Font de la recepta: Corpus de la cuina catalana, Institut Català de la cuina.
Exemples de mones de Pasqua tradicionals
CURIOSITAT: Tradicionalment, amb tants ous com anys tenia l’infant, encara que la mona mai no superava els dotze ous, ja que només es regalava fins que els nens feien la primera comunió.
Bon profit i bona Pasqua!