Tots hem vist a les pel·lícules com les famílies nord-americanes celebren el Dia d’acció de Gràcies (Thanksgiving Day) amb un gran sopar on el plat principal és un deliciós gall d’indi (1) rostit acompanyat de patates (2) , salsa de nabius (3) , pastís de carbassa (4) , moniato (5) i gravy (salsa elaborada amb el suc de coure el gall d’indi). Sens dubte es tracta d’una de les tradicions nord-americanes ( i també canadenques) més populars arreu del món que se celebra el quart dijous de novembre (a Canadà se celebra el segon dilluns d’ octubre)…
però què se celebra realment?
Era l’any 1620 quan un grup de pelegrins (6) sortien De Plymouth (Anglaterra) a bord del Mayflower (7) i després de 66 dies arribaven a la costa de Massachusetts tot fugint de la precària situació en la que es vivia en els seus respectius països. El primer hivern allà va ser tan dur que el nombre de pelegrins es va reduir de forma considerable, però gràcies a l’ajuda que van rebre d’un indi anomenat Squanto de la tribu Pawtuxet, que els va ensenyar a cultivar blat i a reconèixer les plantes verinoses entre altres coses, van aconseguir sobreviure i el mes de novembre de 1691 van organitzar una gran festa per a celebrar la collita obtinguda i per mostrar el seu agraïment als nadius americans que tan els havien ajudat. Serà el president Abraham Lincoln qui declararà el Dia d’Acció de Gràcies com a festa nacional l’any 1863.
(1) TURKEY
(2) POTATOES
(3) CRAMBERRIES
(4) PUMPKIN PIE
(5) SWEET POTATOE
(6) PILGRIN
(7) NOM DEL VAIXELL QUE VA PORTAR ALS PELEGRINS DES D’ANGLATERRA FINS A LA COSTA EST D’AMÈRICA DEL NORD.