Bonfire Night (Guy Fawkes Night)… El perquè de tot plegat

Data

5 de novembre de 2021

Guy Fawkes and the Conspiracy of the Gunpowder Plot – YouTube

Quan la reina Elisabet I va accedir al tron d’Anglaterra va promulgar algunes lleis en contra de la població catòlica. Guy Fawkes era integrant d’un petit grup de catòlics que estaven en total desacord amb la forma en la que el govern els tractava. Amb l’arribada del rei Jaume I al tron, tenien l’esperança de que aquest canviés les lleis, però no ho va fer. De fet, Jaume I (James 1st) encara va aprovar més lleis contra els catòlics quan es va convertir en rei: els catòlics havien de practicar la seva religió en secret i fins i tot s’imposaven  multes per a les persones que no assistien a l’església protestant el diumenge o en dies assenyalats. 

BONFIRE NIGHT

Un grup d’homes encapçalats  per Robert Catesby, van decidir conspirar per matar el rei Jaume I fent  volar les Cambres del Parlament, el lloc on es van fer les lleis que governaven Anglaterra. Aquesta conspiració és coneguda com The Gunpowder Plot (La Conspiració de la Pólvora).  La trama era senzilla: van comprar una casa que  tenia un celler just a sota l’edifici del parlament. La idea era  posar pólvora allà  i fer volar el parlament  amb el rei i tota la resta de polítics a dins. Guy Fawkes era l’encarregat de vigilar els barrils de pólvora i encendre la metxa. El matí del 5 de novembre de 1605, els soldats van descobrir a Guy amagat al celler i el van arrestar. El rastre de pólvora als seus peus mai s’encendria. Guy Fawkes va ser portat a la Torre de Londres, a on va ser torturat i interrogat sobre els altres conspiradors. Tot i que va resistir i al principi no va dir res, va acabar confessant tota la veritat.

BONFIRE NIGHT

Per a celebrar la seva supervivència, el rei Jaume va ordenar que el poble d’Anglaterra tingués una gran foguera la nit del 5 de novembre. L’esdeveniment encara es commemora anualment a Anglaterra el 5 de novembre amb focs artificials i cremant ‘guys’ (efígies) a les fogueres. Els ninots que es cremen a les fogueres  estan fets de roba vella farcida de paper o palla i són  un recordatori d’en Guy Fawkes. Els focs artificials són un recordatori de la pólvora Guy Fawkes amagada al soterrani del Parlament. 

A part de les fogueres, també es recita un poema:

BONFIRE NIGHT

Altres noticies