Halloween o Castanyada?

Halloween o castanyada

Halloween i  Castanyada, dues festes que des de fa un temps conviuen en aquest món global en el que ens ha tocat viure, i de fet, amb més coses en comú de les que ens pensem.

Comencem per la semblança més evident: ambdues festes es celebren el 31 d’Octubre. La paraula “Halloween” vol dir “All-Hallows-Eve” es a dir, “la nit abans de Tot Sants”. En ambdós casos recordem als difunts de la família. Es creia que aquesta era la nit quan els difunts retornaven a casa i els hi oferíem sopar. Si no es feia així, es podien enfadar
i castigar-nos. Avui en dia per celebrar la castanyada les famílies es troben per sopar i mengen panellets, moniatos i castanyes. Allà on es celebra Halloween, els nens van per les cases demanant dolços. Tothom coneix la famosa frase de “Trick or Treat” que els nens diuen per demanar els dolços. Si no els hi donen res, els “castiguen” tirant-los
ous. El fet de que els nens portin una disfressa podria ser la manera de representar els difunts que ens visiten.

Com a curiositat i contrari al que la majoria de gent pensa, “Halloween” no és una festa d’origen nord-americà. Van ser els immigrants irlandesos que vam arribar a terres nord-americanes allà pel segle XIX qui la van portar.

El posar una espelma dins d’un nap o una carbassa era la manera de recordar als difunts. “Jack-o-Lantern” és el nom que es dona a la típica carbassa a la que es fan forats per representar els ulls, nas i boca. Resulta que un noi anomenat Jack va voler enganyar el dimoni, cosa que el va condemnar a no poder anar al cel ni a l’infern. El dimoni, per pena, li va donar una carbassa amb una espelma a dins per veure-hi en la foscor del mes enllà.

Així doncs, perquè triar? Es tracta de preservar les nostres tradicions i alhora conèixer i gaudir d’altres.
Happy Halloween i Bona Castanyada!

Aquí us deixem uns links per si voleu jugar i ballar amb els vostres fills tot aprenent vocabulari:
https://learnenglishkids.britishcouncil.org/category/topics/halloween
https://www.eslgamesplus.com/halloween-costumes-esl-vocabulary-memory-game/