El Dia d’Acció de Gràcies (Thanksgiving Day) és una festivitat celebrada als Estats Units i Canadà tot i que neix d’una tradició anglosaxona. En aquest dia es tradició que es reuneixin totes les famílies en un gran àpat en el que el protagonista és, sens cap mena de dubte, el gall d’Indi. Però segur que hi ha mil curiositats que ens agradaria conèixer sobre aquesta festa. A continuació en fem cinc cèntims…
- El Dia d’Acció de Gràcies (Thanksgiving Day) es celebra un gran sopar amb la família i els amics més propers el quart dijous de novembre als Estats Unit i el segon dilluns d’Octubre al Canadà.
- Al desembre de 1620 arriba a Plymouth (Massachusetts), a la costa nord del que avui és Estats Units el Mayflower, vaixell que transportava als anomenats pelegrins des d’Anglaterra.
- Dels 102 pelegrins que van sortir d’Anglaterra, en van arribar 56, però amb l’ajuda dels indis Wampanoag que els van ensenyar a tenir cura dels cultius i a pescar, van aconseguir sobreviure el seu primer hivern al nou Món i a l’estiu de 1621 varen tenir una collita abundant. Per a celebrar-ho, es va organitzar un gran festival que va durar tres dies.
- Serà el president Abraham Lincoln qui la oficialitzarà com a festa nacional l’any 1863. Al Canadà no s’oficialitzarà fins el 1879. Tot i els orígens religiosos de la celebració, és considerada com una festivitat secular.
- La majoria de famílies es reuneixen aquest dia per a sopar tots junts. El plat principal és el Gall d’Indi rostit acompanyat amb un farciment fet de pa de blat de moro, ceba, alls i salsa de nabius vermells. Es serveixen també com acompanyament mongetes tendres, moniatos i puré de patates amb gravy, la salsa feta del suc de coure el gall d’indi. No pot faltar per postres el popular pastís de carbassa.
- Cada any el president indulta un o dos galls d’indis, evitant-ne el sacrifici.
- Cada any els grans magatzems Macy’s organitza una gran desfilada pels carrers de Manhattan (Nova York) amb música, globus gegants d’heli, carrosses i actuacions d’artistes convidats.