Entrevista a Elfi Bartés, professora del Taller de Restauració del moble de patrimoni olesà

Taller de Restauració del moble de patrimoni olesà

Entrevista realitzada per Olesa Ràdio a Elfi Bartés, professora del Taller de Restauració del moble de l’Escola i del Taller de Restauració del moble de patrimoni olesà, subvencionat per l’Ajuntament d’Olesa, que comença el 24 de gener de 2019.

[…]
Tots hem sentit a parlar que la nostra cosina, tieta, mare o àvia han participat en un curs de restauració de mobles i tothom surt encantat. Explica’ns per què.
Doncs mira, suposo que perquè primer, aprens una cosa nova, treballes sobre un moble que té un valor sentimental i aprens a restaurar-lo, de manera que recuperes aquell moble que per a tu té un valor.  I després pel bon ambient que hi ha a l’aula. La gent ve allà i, a part d’aprendre, gaudeix fent el taller. Suposo que és per això, no ho sé, però té molt d’èxit, sí, és veritat.

Algú pot pensar que potser no té les capacitats per fer aquest tipus de taller perquè té la micromobilitat que no és del seu gust; el moviment dels dits o les mans no creu que pugui ser suficientment acurat per fer detalls... Hi ha uns mínims especials per fer aquest curs a nivell físic?
No, en principi no. De fet en aquest curs el que fem no és restaurar mobles nostres, sinó que és un curs que organitza l’Ajuntament i el que fem és recuperar patrimoni de l’Ajuntament. Ara mateix estem treballant amb peces de Cal Puigjaner, coses agrícoles. Hi ha molta varietat de coses, de manera que si una persona no té la mobilitat aquesta que dius, en pot fer una altra perquè no sempre s’ha de fer el mateix. Per exemple, restaurem fusta, metall, entapissem…. Ara estem fent unes cadires i per exemple, per entapissar tampoc s’ha de tenir la “finura que es pugui tenir a l’hora d’envernissar. Es poden aprendre moltes tècniques dins de la restauració.

Ara ens assabentaves que els mobles que restaureu, pertanyen al municipi d’Olesa, per tant, fer aquesta tasca és, a més, una contribució al poble.
Correcte. A l’Escola d’Arts i Oficis organitzem cursos anuals per restaurar mobles que cada alumne porta, però després tenim aquest que comença a finals de gener que és per la recuperació del patrimoni de la ciutat. Hem fet coses de l’antic Ajuntament, de la sala de plens, cadires, bancs, algunes taules… I ara ens estan portant coses de Cal Puigjaner perquè estan restaurant la masia. Hi ha moltes eines antigues, algun moble, uns cubs del vi i coses d’aquestes.

Quin seria, al teu entendre, un dels elements que més poden cridar l’atenció dels que heu de restaurar?
Dels que tenim de Cal Puigjaner, ara hi ha un repte: una porta d’un celler que està molt malmesa i que en el seu moment, cap allà als anys 60, li van posar un plafó molt tronat a sobre, el van pintar, i ara es vol recuperar la porta que hi ha a sota. Es va començar a treure el plafó, però la porta que hi ha a sota és una ruïna, i la volem recuperar per posar-la en el celler de Cal Puigjaner.

Parlaves que s’utilitzen diverses tècniques per adaptar-les segons les necessitats que us trobeu dels diferents elements que heu de restaurar. Aquestes tècniques també les aprenen els que participen en el curs?
Sí, sí. Per exemple, tenim un banc que havíeu tingut a la Ràdio, que era tot fosc. Quan s’ha començat a decapar, a sota s’han trobat unes petites pintures. Aleshores, hi haurà un tema de restauració de pintura. Hem d’anar molt amb compte perquè volem decapar el banc per treure-li la porqueria però sense malmetre la pintura que hi ha a sota. Això és bastant complicat però ho estem aconseguint.

Quin tipus de tècniques s’aprenen?
La restauració de la fusta, la tenyida (per igualar color en el moble) o envernissar “a monyeca” (amb filots de cotó embolcallats amb un petit drap de cotó que es suca en el vernís). També la d’entapissar, la restauració de la pintura, metall…

[…]

El que a nosaltres ens interessa és restaurar i conservar. Aquelles parts que es poden aprofitar s’han d’aprofitar, no es poden treure.

[…]

L’alumne aprèn que hi ha una història que s’ha de conservar. Aquesta és la primera regla del restaurador. Conservar tot allò que es pugui.

[…]

Com entren les persones que participen al taller i com surten?
Entren molt expectants i amb una mica de por. Et comenten: “Jo no he fet mai res, jo no sé res de tot això”. A vegades segons com millor, quan aprens de 0, aprens bé. […]
Surten que diuen que es tornen a apuntar.

Parla’ns d’aquest curs. Quan el feu, em sembla que és gratuït, a partir de quan es fa i quins horaris té.
El Taller de Restauració del moble de patrimoni olesà el començarem a finals d’aquest mes, el 24 de gener, els dijous de 15.45 a 17.45h i es fa a Arts i Oficis. Té una durada d’any natural, acabem el curs abans del Nadal de l’any que ve.

[…]

Vols sentir l’entrevista sencera? Escota el podcast que tens a continuació.

Taller de Restauració del moble de patrimoni olesà